Endodoncija


Endodoncija predstavlja jednu od najvažnijih grana stomatologije pa joj kao takvoj naš tim stomatologa posvećuje posebnu pažnju.

Endodoncija je dio stomatologije koji se bavi liječenjem pulpe zuba i terapijom korijenskih kanala. Najčešći je uzrok boli zuba karijesom uzrokovana infekcija zubne pulpe. Do karijesa dolazi progresijom površinske demineralizacije zuba uzrokovanom kiselinama iz bakterijskog plaka.

Da bi se uspješno izvršilo liječenje potrebno je ukloniti inficirani živac zuba, dobro očistiti kanale korijena zuba u cijeloj dužini i ispuniti taj prostor umjetnim materijalom, jer će se tako spriječiti daljnji prodor bakterija iz usne šupljine u organizam. Ponekad se infekcija može dogoditi bez osjetne boli te se promjene na živcu mogu očitovati samo promjenom boje zuba ili radiografskom analizom.

Endodontski problemi koji se ne liječe mogu utjecati na cjelokupno zdravlje pacijenta i uzrokovati probleme sa srcem, bubrezima i zglobovima. Svi navedeni problemi mogu se izbjeći ili riješiti isključivo kvalitetnim endodontskim liječenjem ili uklanjanjem zuba.

Endodoncija predstavlja svojevrstan mikrokirurški zahvat koji zahtijeva mikronsku preciznost u oku nevidljivoj unutrašnjosti zuba. Svi endodontski tretmani se rade s visokom preciznošću, temeljito, ručno, strojno ili laserom.

S obzirom na to da je endodontski tretiran zub oslabljen i nije više tako otporan na frakture, potrebno ga je opskrbiti ispunom, nadogradnjom i krunicom.

Liječenje periapikalnih ostitisa uzrokovanih lošim korijenom - nehirurškim putem obzirom da se većina takvih procesa hirurški tretira nepotrebno i neuspješno.