Preventivna stomatologija


O preventivnoj stomatologiji najviše govori sam naziv.
Ordinacija Trešnjo punu pažnju i fokus stavlja upravo na sprečavanje nastanka oboljenja zuba i mekih tkiva u ustima. U potpunosti se zalažemo da što više doprinesemo prevenciji nastanka oboljenja kod pacijenata, a prije svega nastanku karijesa kao najrasprostranjenijeg oboljenja. To je primarni cilj preventivne stomatologije u našoj ordinaciji.

U tu svrhu savjetujemo i provodimo različite mjere u individualnom pristupu prema svakom pacijentu. Lična higijena usne duplje prije svega podrazumijeva pravilno i redovno pranje zuba, te se na taj način mogu sa sigurnošću spriječiti oboljenja tvrdih zubnih tkiva, odnosno karijesa. Plak na zubima se stvara nakon svakog obroka, te ukoliko se nagomilava na zubnim površinama dovodi do stvaranja karijesa.

Pravilna ishrana je također put do očuvanja zdravih zuba. Dobra mineralizacija zuba pravilnom ishranom predstavlja bolju osnovu za očuvanje njihovog zdravlja. Pored unošenja odgovarajućih minerala i vitamina, pravilna ishrana podrazumijeva i balansirano unošenje ugljikohidrata.

Uz preventivne mjere sprečavanja nastanka specifičnih oboljenja, ortodontskih anomalija i oboljenja mekih tkiva, svakako su važne i mjere sanacije, odnosno liječenja već nastalih oboljenja radi preveniranja nastanka drugih ili napredovanja postojećih oboljenja

Također, zalivanje fisura predstavlja veoma efikasan i jednostavan način prevencije karijesa. Čuvanje stalnih molara od karijesa ima veliki značaj, jer rani gubitak ovih zuba (kao posljedica komplikacija nastalih od karijesa) dovodi do nastanka ortodontskih anomalija. Međutim, jednom zalivene fisure je, s vremena na vrijeme, potrebno mijenjati. Pacijentima posebno naglašavamo da zaliveni zubi nisu stopostotno otporni na karijes i da zube treba i dalje redovno prati prema uputama stomatologa.

Fluor je hemijski element koji, upotrijebljen u malim količinama, sprečava nastanak karijesa. Ovu ulogu ostvaruje tako što se ugrađuje u gleđ zuba. Tako stvorena gleđ je otpornija i efikasnija od “obične” gleđi. Posebno preporučujemo uzimanje manjih, propisanih količina floura, ženama u vrijeme trudnoće. Generalno, pri unošenju floura je najvažnije da to bude u tačno određenim i malim količinama, bilo da se radi o unosu u organizam putem krvi ili nanošenjem direktno na zube.

U stomatološkoj ordinaciji Trešnjo smatramo da je preventivna stomatologija najvažnija stomatološka disciplina.